Imprimeix

Les sardanes de l'aplec

Escrit per Lluís Mercader i Bravo. Posted in ültimes notícies

Ara fa seixanta anys, Palamós celebrava el seu primer Aplec de la Sardana. Hem canviat de segle i també de cobles, però l’Aplec de Palamós segueix endavant, malgrat les adversitats de tota mena. Aquest 2014 arribem a la 46a edició, amb una sèrie d’aniversaris que passem a detallar.
D’entrada, dediquem l’Aplec a la Cobla Baix Empordà, atès que enguany s’escauen els 50 anys de la seva fundació, el març de 1964. Per aquest motiu, s’han programat 5 sardanes escrites expressament per a la formació palamosina, dues d’elles obligades:
Baix Empordà, obligada de 2 trompetes que Josep Auferil els dedicà l’any 1984, quan els dos instrumentistes eren Enric Dorca (Kike) i Josep Vilahur. A l’Aplec serà interpretada per la Ciutat de Girona, amb els solistes Joan Remacha i David Hidalgo, a qui veiem en aquesta fotografia extreta del web www.avibotet.cat.

Joan Remacha i David Hidalgo, a qui veiem en aquesta fotografia extreta del web www.avibotet.cat


Felicitats, obligada de 2 tenores, composta per Ricard Viladesau el 1989 amb motiu del 25è aniversari de la cobla palamosina. Anirà a càrrec de la mateixa Baix Empordà i dels seus dos tenores: Marçal Gallego i Isaac Riu. Els veiem en plena actuació, el 22 de juliol de 2012, en el 44è Aplec de la Sardana de Palamós.

Marçal Gallego i Isaac Riu


Baix Empordà, d’Alfons Miàs; estrenada també l’any 1989, pels 25 anys de la cobla. L’ha programat la Flama de Farners. - Cobla Baix Empordà, escrita el 2007 per Anna Serra, instrumen-tista de trombó de la formació palamosina des del setembre de 2005.
Cobla Baix Empordà, 50 anys, d’Amadeu Cuadrado, fundador, instrumentista de trombó i fiscorn i representant de la formació pala-mosina fins fa pocs mesos. Va ser estrenada el passat 11 d’abril a La Gorga, durant els actes de celebració dels 50 anys de la cobla.  
Les dues últimes sardanes seran interpretades per la Baix Empordà. I ja fa 10 anys del Pubillatge de Palamós. Com passa el temps! Per això, Palamós, Ciutat Pubilla, de Ricard Viladesau, clourà l’Aplec a mitjanit, tocada conjuntament per la Ciutat de Girona i la Baix Empordà. L’altra sardana de conjunt, que data de 1962, serà Mar de Palamós, de Francesc Mas i Ros, amb la Jovenívola de Sabadell i la Flama de Farners.

La Cobla Baix Empordà, a La Gorga, l’11 d’abril de 2014, en el moment de l’estrena de la sardana Cobla Baix Empordà, 50 anys, d’Amadeu Cuadrado. (Col. Imatges Ajuntament. SAMP. Autor: Josep Lois i Clemente).


El passat mes d’abril ens deixà Martí Camós i Salvador als 93 anys. Una gran persona, molt estimada, i referent obligat pels sardanistes palamosins i de les rodalies. Hi ha, a més, dos aniversaris que no volem ni podem passar per alt: els de Josep Casas i Antoni Romero. Perquè si l’Agrupació Sardanista Costa Brava ha arribat on és avui, és gràcies a capdavanters com en Martí, en Josep i l’Antoni, entre d’altres. Per això hem volgut programar les sardanes següents: 
Esperit calongí, escrita per Ricard Viladesau el 1974. Ens plau dedicar-la a la memòria de Martí Camós i Salvador, perquè era calongí, com el príncep de la tenora.
Josep Casas: per molts anys...!, de Lluís Duran. Va ser estrenada per la Cobla Ciutat de Girona el 22 de juliol de 1990, durant el 22è Aplec de la Sardana de Palamós.
Amic Romero, endavant!, composta també per Lluís Duran, amb lletra de Josep Casas. L’estrenaren la Cobla Bisbal Jove i la soprano Rosa M. Juanola en la 10a Trobada Sardanista Infantil de Palamós, el 7 de març de 1993.
De Palamós al Cel és una sardana que Jaume Cristau va escriure l’agost de 2011, en morir Dolors Bofill, la seva sogra. La Principal de la Bisbal la donà a conèixer el 22 de desembre de 2013 en el Concert de Nadal, al Teatre La Gorga de Palamós.
Agapit Torrent, el 1984, i Josep Maria Boix, el 1947, van dedicar sardanes a les seves respectives esposes: Lluïsa i Per Anna Maria.  La primera d’elles va ser escollida Sardana de l’Any, com també ho fou una de les composicions més populars del recordat Pere Fontàs: El parc de la Guineu, de 1976, dedicada a l’Agrupació Sardanista l’Ideal d’en Clavé, de Les Roquetes (Barcelona).
Justament, Josep Pomés, membre de l’Agrupació Sardanista l’Ideal d’en Clavé, va ser l’any 1994 el destinatari d’una magnífica sardana de Joan Jordi Beumala, contrabaix de la Jovenívola de Sabadell: En Josep de can Tinco.
Gentil Hortenca és la sardana més antiga de l’Aplec. Data de 1930. En la seva època va ser tan interpretada que va donar una gran  popularitat al seu autor, Joan Selma.
Josep Saderra és, sens dubte, un compositor de sardanes “de plaça”. De les moltes que va escriure, la Cobla Baix Empordà ha escollit una de les més conegudes, Trini gentil, dedicada el 1955 a Trini Mateu i Saderra. Un any abans, el 1954, Agustí Borgunyó adreçava una elegant composició a Santa Perpètua de Mogoda: La sardana del Ram. Ha estat la tria de la Flama de Farners per començar l’Aplec.
I si parlem de sardanes balladores, no podem oblidar compositors com Xavier Forcada o René Picamal. Del primer, a qui vam dedicar l’Aplec l’any passat i a qui agraïm la seva presència habitual a l’Arbreda, juntament amb la seva esposa Anna Maria Balasch, s’interpretarà Cent anys de Sants a Barcelona. Composta el 1997, fa referència als 100 anys de l’agregació de la vila de Sants a Barcelona. De René Picamal s’han programat Banyuls 2000 i Canigó, grand site, que és de 2013.

Jordi Paulí i Enric Ortí són compositors i instrumentistes de tenora. A l’Aplec podrem gaudir, respectivament, d’una sardana de cadascun d’ells: Pau per Bòsnia (1995) i 30 anys a sac, escrita el 2007 pel 30è Aplec de la Sardana de Castellar del Vallès i segon accèssit de La Sardana de l’Any.

Jesús Ventura és el director de la Cobla Ciutat de Girona. El 2009 donava a conèixer Costa Brava 100, en referència als 100 anys de la denominació Costa Brava. Serà la 15a sardana de l’Aplec. 

Si abans fèiem esment de La Sardana de l’Any, a l’Aplec de Palamós no hi podia faltar -cada any hi és- la flamant guanyadora de la darrera edició d’aquest concurs. El passat 3 de maig va sortir escollida la sardana Doll d’amor, de Joaquim Hostench.

I per acabar, tampoc ens n’oblidem del concurs de la sardana incògnita, on cal endevinar el títol de la composició i el nom i cognom del seu autor. Com és costum, hem triat una sardana molt balladora i coneguda. De moment, només en podem donar tres pistes:

  • El compositor no va néixer a les comarques gironines.
  • La sardana és dedicada a un familiar de l’autor.
  • Els curts de la sardana tiren a 19 compassos.


Així doncs, si voleu descobrir la veritable identitat d’aquesta sardana i gaudir de la resta del programa, el 27 de juliol no podeu faltar a l’Aplec de Palamós.

Nota de darrera hora:

Fa unes setmanes, la mort de Tomàs Gil i Membrado ens va enganxar amb el llibre de l’Aplec a la impremta. Per això, volem fer constar que hi haurà un canvi en el programa previst. Per tal de recordar el compositor d’Horta de Sant Joan, en lloc de Lluïsa, d’Agapit Torrent, la Flama de Farners interpretarà una de les seves darreres sardanes, Petúnies i gladiols, estrenada el 2012.

 

 Lluís Mercader i BravoLluís Mercader i Bravo
Col·laborador de l’Agrupació Sardanista Costa Brava

http://www.lluismercader.cat