• Aplec de Sardanes

  • Havaneres a la vigília de l'Aplec
  • Mostra d'Havaneres de Palamós
  • Concert Estiu amb la Principal de la Bisbal i els Montgrins
  • Mostra de l'Havanera Catalana
Imprimeix

JOSEP CASANOVAS I GAFAROT “PAIXERO”

Posted in Compositors de Palamós

Josep Casanovas nasqué a Palamós el 16 de novembre de 1852. A l’edat de 5 anys inicia els estudis musicals amb mossèn Tomàs, organista de la parròquia. Les seves aptituds musicals eren tan extraordinàries que als 10 anys entrava a l’orquestra que hi havia aleshores a Palamós interpretant la flauta, el flautí i el flabiol, tots tres apresos amb els germans Josep i Antoni Roger. Més endavant es va especialitzar amb tots els instruments de la cobla.
Harmonia i composició els va fer amb el gran músic bisbalenc Joan Carreras i Dagas. Aquest fet el porta, el 1888, a ser un dels membres fundadors de “La Principal de la Bisbal” encara que es donava de baixa tres anys després, el 1891.
A Palamós funda l’orquestra “Pentagrama” i dirigeix l’orfeó “Aucellada” i el cor “El Progrés”. Durant la guerra carlina va organitzar una banda en el seu regiment on també ensenyava música. Donat que ell era taper i portat pel seu temperament inquiet i emprenedor es va fer traslladar a les comarques franceses de Reims i Epernay on treballava del seu ofici, activitat que alternava amb la de músic. De tornada a Palamós és nomenat organista de la parròquia, lloc que ocupà per espai de més de 20 anys.
Com a compositor va escriure cançons, fantasies, caramelles, música religiosa i més de 150 sardanes entre les que destaquen: “La cançó del mariner”, “Benvinguda”, “Records de Sant Sebastià” o l’obligada de tenora “Rosa Roja”.
L’avi Paixero moria a Palamós el 18 de juny de 1940.